Aprílové štatistické zaujímavosti: Sedem statočných na Slovensku či estónska lekcia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Aprílové štatistické zaujímavosti: Sedem statočných na Slovensku či estónska lekcia

Hráči Trebišova (v žlto-modrom) ukázali svoju obetavosť už viackrát.
Hráči Trebišova (v žlto-modrom) ukázali svoju obetavosť už viackrát.Profimedia
Futbal ponúka množstvo bizarných situácií. Môžete súperovi prakticky celý zápas nedať loptu, snažiť sa, ale neustále budete míňať jeho bránu ako čísla v Športke. A nakoniec nielenže nestrelíte gól, ale možno dokonca odídete porazení. Dátoví špecialisti zo spoločnosti Flashscore v tejto sezóne sledujú takmer 1 800 futbalových súťaží po celom svete a podobné číselné kuriozity majú na svojom monitore každý deň. Aké boli tie najzaujímavejšie v apríli?

Coventry dlho žilo nádejou na postup do play-off o návrat do Premier League v druhej najvyššej anglickej súťaži. Nebolo od toho ďaleko, až prišlo na rad domáce stretnutie s Cardiffom. Ten síce prehrával, no nemusel sa až tak veľmi snažiť, aby zápas otočil. Postaral sa o to obranca Coventry Liam Kitching, ktorý si dal dva vlastné góly. Najmä prvý z nich si nenašiel veľa sympatií u fanúšikov, keďže Kitching v súboji po rohu nabehol na vlastnú bránu a z bezprostrednej blízkosti napálil loptu do siete. Veľmi zlý apríl...

Pri druhom sa strela zo strany odrazila od jeho hlavy tak nešťastne, že skončila v opačnom hornom rohu, než kde ju brankár očakával. V zápase už ďalší gól nepadol a zdalo sa, že Coventry sa zo svojej nešťastnej prehry zosypalo. Odvtedy prehralo štyri zo šiestich zápasov v Championship a sen o návrate medzi elitu sa rozplynul. Tréner porazených sa nešťastníka zastal. Hoci úvodný gól označil za nevysvetliteľný, príčinu prehry videl v bezgólovom záverečnom nápore.

Hovoril aj o nedostatku odvahy, ktorú si anglickí hráči mohli požičať v Trebišove. Slavoj dokázal uspieť v druholigovom zápase v Dolnom Kubíne 2:1, hoci mu rozhodca vylúčil troch hráčov! Duel o záchranu so všetkým. A s poriadnou dávkou nervozity. Český tréner domácich Radomír Korytář, ktorý kedysi viedol pol sezóny ostravský Baník, ju odštartoval svojím vylúčením.

Za potýčku pred šatňami pri odchode na prestávku ho nasledoval jeden hráč jeho tímu a takisto jeden súpera, hostia v 72. a 81. minúte prišli o ďalších dvoch. Aj napriek tomu sa im so siedmimi mužmi v poli podarilo streliť víťazný gól! Prehrať takýto zápas, v ktorom im všetko hralo do kariet (doslova), zdecimovalo porazených. Následne prehrali ďalšie dva zápasy a zostúpili.

Jasnou stávkou mesiaca bol zápas estónskej ligy medzi Pärnu a Florou Tallinn. Domáci nevyhrali proti svojmu úspešnému súperovi už dlhých 38 zápasov (z toho 37 prehier), napriek tomu stávkové kancelárie ohodnotili pravdepodobnosť výhry hostí za týchto okolností veľmi vysoko, približne 1,4:1. Výsledok? Víťazstvo úradujúcich majstrov z posledných dvoch sezón v pomere 3:1, devätnáste v rade na pôde svojho obľúbeného súpera...

O týždeň neskôr čakal Pärnu ďalší náročný výjazd, keďže vedúca Levadia Tallinn do tej doby nestratila ani bod. A navyše tá bilancia...hostia nedokázali svojho súpera poraziť už 35 zápasov (32-3-0). Stávkové kancelárie preto zdanlivo logicky stanovili nízky kurz na triumf domácich 1,1, ale akosi nezohľadnili fakt, že od príchodu španielskeho trénera a bývalej opory Valencie Curra Torresa na lavičku Levadia nedokázala svojho protivníka doma poraziť. Dvakrát s ním hrala bez gólov, teraz mu dala gól až z penalty a nakoniec bola rada za remízu (1:1, kurz na over 8,6)...

Záver sezóny našiel niektoré tímy v honbe za trofejou či záchranou pri takej chuti, že by sa za ich produkciu nemuseli hanbiť ani niektoré hádzanárske či hokejové kluby. Manchester City pri triumfe 5:1 nad Lutonom vyslal na bránu neuveriteľných 37 pokusov (jeden takmer každé dve minúty), ale celých 24 z nich išlo mimo. Bochum ohrozil svätyňu Hoffenheimu 35-krát, z toho 22-krát išlo vedľa a domáci sa museli o tesné víťazstvo 3:2 strachovať až do poslednej sekundy.

Podobne dlho držala svojich fanúšikov v napätí aj Fiorentina. ktorá vo štvrťfinále Konferenčnej ligy nedokázala nájsť kľúč k zamknutej obrane Plzne. Trvalo im vyše 182 minút, kým ju prvýkrát prelomili. A to už v nadstavenom čase odvety hral unavený súper v desiatich. Domáci nakoniec za 120 minút vystrelili 40-krát, kým českí hostia sa za ten čas dostali k dvom pokusom, ktoré ešte obrana talianskeho klubu zblokovala.

Fiorentina si však aj tak mohla gratulovať k tomu, že neskončila ako celok Guaraní v brazílskej Serie B. Ten síce hral proti Chapecoense od 8. minúty v početnej výhode, na bránu súpera vyslal 39 pokusov (8 presných, 21 mimo, 10 zblokovaných), na rohy vyhral 14:0, loptu mal v držaní 81 % času a napriek tomu doma prehrával 0:1. A keď sa v 96. minúte dočkal vyrovnania, rozhodcovia po dlhom skúmaní gól neuznali pre údajný teč hráča v tesnom ofsajde. Loptu však do siete zrazil súperov obranca...

Niektorí z vyššie uvedených by sa mohli inšpirovať hráčmi lídra katarskej ligy Al-Sadd. Ten v zápase na pôde Al Ahli vyslal na súperovu bránu deväť striel, strelil deväť gólov a nebolo o čom diskutovať.