EURO 2024: UEFA schválila rozšírenie súpisiek

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

UEFA schválila rozšírenie súpisiek na EURO, tréneri môžu nominovať 26 hráčov

Ronald Koeman je jedným z tých, ktorí presadzovali rozšírenie kádrov.
Ronald Koeman je jedným z tých, ktorí presadzovali rozšírenie kádrov.AFP
Na vrchole tohtoročnej futbalovej sezóny, majstrovstvách Európy v Nemecku, sa môže aktívne zúčastniť o 72 hráčov viac, ako sa pôvodne plánovalo. UEFA v piatok schválila zmenu, ktorá trénerom umožní nominovať 26 hráčov namiesto doterajších 23.

Podľa predpisov môžu tréneri do nominácie na ME zahrnúť 20 hráčov v poli a troch brankárov. Na poslednom kontinentálnom šampionáte v roku 2021 sa limit zvýšil na 26 mien z dôvodu pandémie koronavírusu, zatiaľ čo pre nadchádzajúci turnaj v Nemecku mala platiť len dvadsaťtričlenná nominácia.

Proti tomu sa postavil najmä holandský tréner Ronald Koeman, čo vyvolalo množstvo súhlasných reakcií. Myšlienku zvýšenia počtu hráčov podporili aj český kouč Ivan Hašek a predseda FAČR Petr Fousek. Podľa BBC je za rozšírenie kádra aj kormidelník anglickej reprezentácie Gareth Southgate, ktorý pôvodne uprednostňoval variant s 23 hráčmi.

UEFA tento návrh prerokovala a v piatok večer vydala stanovisko. "Výkonný výbor UEFA sa rozhodol rozšíriť zostavy na majstrovstvá Európy z 23 na 26 hráčov," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení s tým, že maximálny počet nominovaných hráčov nepredstavuje záväzok a je na tréneroch, aby sa rozhodli, ako naložia s tromi miestami navyše.

Všetkých 24 účastníkov Eura musí svoju konečnú nomináciu nahlásiť najneskôr do 7. júna.

Súťaž o vstupenky na EURO