Kanadská osemnástka zdolala vo finále MS rovesníkov z USA, titul oslavuje po troch rokoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kanadská osemnástka zdolala vo finále MS rovesníkov z USA, titul oslavuje po troch rokoch

Kanaďania majú na konte ďalší úspech.
Kanaďania majú na konte ďalší úspech.Profimedia
Hokejisti Kanady získali po troch rokoch opäť zlato na MS hráčov do 18 rokov. Vo finále šampionátu vo Fínsku vyhrali v zámorskom derby nad USA 6:4 a vybojovali si piaty titul svetových šampiónov.

USA – Kanada 4:6

Kanaďania otočili vo finále skóre z 1:3, keď tromi presilovkovými gólmi v záverečnej časti hry potrestali päťminútové vylúčenie Trevora Connellyho. Hetrikom a celkovo štyrmi bodmi sa na triumfe podieľal Gavin McKenna (3+1), po tri body mali Tij Iginla (1+2) a Henry Mews (0+3). Kanada naposledy oslavovala titul v roku 2021, vlani bola bronzová.

Američania mali v prvých dvoch tretinách herne jasne navrch, ale napokon si nevybojovali rekordný dvanásty titul na svetových šampionátoch tejto vekovej kategórie. V boji o zlato nebodoval ani ich útočník James Hagens, ktorý so ziskom 22 bodov (9+13) prekonal doterajší rekord šampionátov Rusa Nikitu Kučerova z roku 2011 (21 bodov - 11+10). Gól a dve asistencie mal v ich drese najproduktívnejší obranca šampionátu Cole Hutson (4+9).

Javorové listy vyhrali na šampionáte všetkých sedem stretnutí. Američania našli premožiteľa až vo finále, v semifinále si predtým hladko poradili so Slovákmi 7:2.

Slovenský výber skončil na šampionáte na konečnej štvrtej priečke, keď v zápase o bronz prehral so Švédskom 0:4. S elitou sa rozlúčil Kazachstan, ktorý nestačil v súboji o záchranu na Nórov. Na budúci rok ho v najvyššej kategórii nahradia Nemci.