Premiérový triumf Norrisa. Brit nechal v Miami za sebou Verstappena s Leclercom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Premiérový triumf Norrisa. Brit nechal v Miami za sebou Verstappena s Leclercom

Aktualizované
Víťaz Lando Norris nad hlavami členov svojho tímu McLaren.
Víťaz Lando Norris nad hlavami členov svojho tímu McLaren.AFP
Britský pretekár Lando Norris (24) na McLarene dosiahol prvé víťazstvo v kariére v F1, keď triumfoval v nedeľňajšej Veľkej cene Miami. V šiestych pretekoch sezóny 2024 obsadil druhé miesto líder priebežného poradia Holanďan Max Verstappen (26) na Red Bulle, tretí finišoval Monačan Charles Leclerc (26) na Ferrari.

Norris, ktorý štartoval z 5. miesta, sa premiérového triumfu dočkal v 110. pretekoch kariéry a dosiahol svoje 16. pódiové umiestnenie. Na čele seriálu MS je naďalej Verstappen.

Ten aj do šiestych pretekov sezóny vyštartoval z najvýhodnejšej pozície a v úvodných metroch nedal súperom nárok. Jeho tímový kolega Pérez, ktorý štartoval zo 4. miesta, zaujal v úvodných metroch nedobrzdením pravotočivej zákruty a hoci vo vysokej rýchlosti skrížil cestu jazdcom za ním, nedošlo ku kolízii. Poradie na prvých troch priečkach bezprostredne po štarte nezmenilo, no na ďalších pozíciách došlo k viacerým predbiehacím manévrom.

Viacerí jazdci po 11. kole zamierili do boxov, aby obuli tvrdú sadu pneumatík. Verstappen sa držal na čele s pomerne bezpečným náskokom, no v 22. kole sa nevyhol menšiemu vybočeniu trate a trafil výstražný stĺpik.

Hoci nehlásil poškodenie monopostu, krátko na to zamieril do boxov. Po návrate na trať sa zaradil na štvrté miesto za Leclerca. Po tom, čo krátko na to prezuli Sainz a Piastri sa do pozície lídra pretekov posunul Norris, ktorému sa vyplatilo ostať na trati dlhšie.

Preteky dostali nový náboj od 29. kola. V ňom Sergeant nedal priestor Magnussenovi, došlo ku kolízii, po ktorej Američan vrazil do bariéry a preteky sa pre neho skončili.

Na trať prišiel safety car, z čoho profitoval Norris, ktorý prezul a po návrate na trať bol naďalej na prvom mieste pred Verstappenom. Holanďan okamžite po odchode bezpečnostného vozidla zaútočil na Norrisa, no neúspešne. Verstappen už v ďalších kolách nemal dostatočnú rýchlosť na ohrozenie Norrisa.

O konečnú štvrtú priečku v cieli prišiel Sainz, ktorému komisári udelili päťsekundový trest za kolíziu s Piastrim. Na štvrté miesto sa posunul Pérez, Sainz je piaty, pričom len o necelé dve desatiny bol po treste za ním Lewis Hamilton.

Siedme preteky sezóny 2024 sú na programe v nedeľu 19. mája, keď sa uskutoční Veľká cena Emilia Romagna na talianskom okruhu v Imole.