Marchand sa dotiahol na Gáboríka, Boston neprehral v play-off proti Torontu od roku 1969

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Marchand sa dotiahol na Gáboríka, Boston neprehral v play-off proti Torontu od roku 1969

Bruins sa tešia z postupu po najdlhšej možnej sérii.
Bruins sa tešia z postupu po najdlhšej možnej sérii.Profimedia
Kapitán hokejistov Bostonu Brad Marchand (35) nastúpil ako 11. hráč v histórii NHL na svoj 12. rozhodujúci zápas play-off. Bruins v ňom zdolali Toronto Maple Leafs, v predĺžení rozhodol David Pastrňák (27). V spojitosti s týmto duelom sa vynorilo množstvo nových štatistík.

Marchand zaznamenal siedme víťazstvo v zápase číslo 7, čím vyrovnal zápisy viacerých hráčov vrátane Mariána Gáboríka. Bývalý slovenský útočník nastúpil na sedem rozhodujúcich súbojov a všetky vyhral. V počte odohratých takýchto duelov sa Marchand delí o štvrté miesto.

Na čele historických tabuliek sú jeho bývalí spoluhráči a kapitáni Chára a Bergeron (obaja po 14), obranca Stevens a brankár Roy (obaja po 13). V počte víťazstiev v siedmych zápasoch Marchand svojich predchodcov s “céčkom” na drese Bruins o jedno prekonal.

Boston vyhral nad Torontom od roku 1969 sedem sérií play-off za sebou. Len tri tímy v histórii súťaže ťahali vo vyraďovacej časti proti jednému súperovi podobnú šnúru. Montreal vyhral nad Bostonom 18 sérií po sebe v rokoch 1946 až 1987 a Pittsburgh eliminoval Washington sedemkrát v rade (1995 až 2017).

Štvrtýkrát od roku 1980 postúpili do druhého kola nadstavby aspoň prvé dva tímy z troch divízií. Naposledy sa niečo podobné stalo v rokoch 1984, 1988 a 2018. V ďalšej fáze sú všetky štyri top tímy Východnej konferencie - NY Rangers, Carolina , Florida a Boston.

Pastrňák strelil vo svojej kariére druhý gól, ktorým posunul tím do ďalšieho kola play-off. Stal sa 12. hráčom v klubových dejinách, ktorý dal viac ako jeden postupový zásah. Na čele tejto štatistiky Bruins sú Patrice Bergeron (4), Cam Neely (3) a Jean Ratelle (3).

Český útočník rozhodol v predĺžení v čase 1:54, čo je tretí najrýchlejší gól v siedmom zápase v histórii. Rýchlejšie rozhodli len hokejisti Calgary v roku 2004 (1:25) a Bostonu v roku 1983 (1:52).

Boston rozhodol v predĺžení siedmeho stretnutia piatykrát v dejinách. Okrem Pastrňáka to dokázali Bergeron (v roku 2013 proti Maple Leafs), Horton (2011 proti Canadiens), Park (1983 proti Sabres) a Hill (1939 proti Rangers). Bruins zaznamenali piaty triumf v siedmom dueli, keď prehrávali. Týmto vyrovnali doterajší rekordný zápis práve Toronta.

Maple Leafs vyhrali Stanley Cup 13-krát v histórii, ale naposledy ešte v roku 1967. Počas série s Bostonom trápili tím zranenia. Prvé tri predstavenia vynechal Nylander, v dueloch s poradovými číslami 5 a 6 chýbal Matthews a v siedmom nemohol nastúpiť brankár Woll, ktorý predtým vychytal dve víťazstvá.

Tamojší káder opäť zradila ofenzíva, v uplynulých 14 zápasoch play-off nestrelil ani v jednom viac ako tri góly. V predchádzajúcich siedmich rozhodujúcich stretoch má Toronto bilanciu 0-7, skóre 12:27.